Project Magna, #4: Carburateurs repareren...

Door Destruction op donderdag 15 augustus 2019 19:31 - Reacties (5)
Categorie: Project Magna, Views: 2.230

Het was een tijd stil rondom het Magna project, maar we gaan er weer mee verder! En dus is er nieuw leesvoer.

In de vorige blogpost schreef ik over de eerste startpoging. De motor liep best goed, maar het werd ook duidelijk dat de carburateurs nog een keer uit elkaar moeten. Helaas...
We beginnen met het demonteren van de carburateurs, bij een V4 is dat geen heel leuk klusje, bij een gewone 2 of 4 cilinder is dit over het algemeen wat makkelijker.

De carburateurs

De carburateurs op hun plaats.

Goed, klemmen losschroeven en omhoog tillen zou je denken. Bijna, bij een V4 motor liggen de carburateurs eigenlijk "klem" tussen de cilinders, het demonteren is dus geen heel simpel klusje.

Maar na wat wringen....

De carburateurs van hun plaats gehaald, nu de gas- en chokekabel nog los maken


De gaskabels en choke kabel nog op hun plaats


Hier mist iets....


Ah, daar ligt-ie! :P Hier had ik 3 van de 4 vlotterbakken al los geschroefd.


Nu de carburateurs los liggen kunnen we beginnen aan het controleren van de vlotters en vlotternaalden. Eerst moeten dan de vlotterbakken eraf. Ik heb hiervan geen foto's gemaakt, maar het komt erop neer dat ik alle vlotters en vlotternaalden uit de carburateurs heb gehaald om ze te bekijken. Ze zagen er eigenlijk prima uit, dus nadat ik ze had schoongemaakt heb ik ze weer op hun plaats gezet.

Toen moest natuurlijk de bodem van het luchtfilterhuis nog vervangen worden, want dat hadden we beschadigd toen we de carburateurs de vorige keer weer wilden monteren. Het los krijgen van de schroefjes bleek alleen wat minder makkelijk dan gedacht. Na een slordige 30 jaar kun je verwachten dat ze niet meer zomaar los gaan, en normaal los je dat vrij simpel op door even de slagschroevendraaier erbij te pakken, maar helaas pastte dat niet. Er kwamen andere prioriteiten en het project lag een tijd stil (ik begon met schrijven aan deze blogpost in mei 2019...).

Maar voor elk probleem is een oplossing, zie hier:


Na een paar klappen kon ik op deze manier al die schroefjes gewoon los draaien. Omdat ik niet het risico wilde lopen dat ik de nieuwe bodem ook weer zou beschadigen, heb ik de carburateurs met de oude bodem gemonteerd, en daarna de wissel uitgevoerd. Er was één inlaatrubber beschadigd, na wat zoeken hebben we uiteindelijk besloten om een set nieuwe inlaatrubbers te monteren.


Zo ziet dat eruit als je de bodem van het luchtfilterhuis weg haalt..


Die hebben we niet meer nodig

Daarna de Magna weer even gestart, en het probleem wat ik de vorige keer ontdekte (hangende vlotter) is opgelost _/-\o_ Dan kan het luchtfilterhuis dus ook weer op z'n plaats :)Mede-eigenaar McKaamos was ook weer aanwezig. Hij heeft de Magna gestript, zodat hij alvast kan beginnen aan het optische werk. Daarover later meer.

Nu moet de tank nog gespoeld worden, want daar zit antieke benzine in. Ook moet de brandstofpomp nog even gecontroleerd worden. Maar dat is iets voor de volgende blogpost. Dan komt er ook weer een filmpje met daaiende motor :)

Volgende: Project Magna, #5: Brandstofsysteem 12-'19 Project Magna, #5: Brandstofsysteem
Volgende: Destruction's Hobbyschuur 07-'19 Destruction's Hobbyschuur

Reacties


Door Tweakers user Yucon, zondag 16 februari 2020 21:43

Ik snap het eerlijk gezegd niet helemaal, klopt het dat je aan de carburateurs zelf feitelijk niets gedaan hebt?

Door Tweakers user Destruction, zondag 16 februari 2020 21:48

Hoe kom je bij die indruk, als ik vragen mag?

Door Tweakers user Yucon, zondag 16 februari 2020 22:02

Ik zie nergens iets over de carburateur zelf goed reinigen of nieuwe pakkingen/acceleratierubbers of iets dergelijks. Niet dat dat snobistisch bedoeld is, maar meestal kom je niet weg met even losschroeven en een doekje er overheen halen. Fijn dat het goed gelukt is :)

Door Tweakers user Yucon, zondag 16 februari 2020 22:04

Met dat doekje bagatelliseer ik trouwens absoluut niet het zonder twijfel helse karwei om die dingen los en weer vast te krijgen. Echt leuk is dat nooit.. laat staan bij zo'n v blok.

Door Tweakers user Destruction, zondag 16 februari 2020 23:40

Ik heb inderdaad niet overal (foto) verslag van gemaakt, maar uiteraard heb ik geen halve maatregelen genomen. Vrijwel elk schroefje is los geweest. Het liefst had ik de carburateurs ook ultrasoon gereinigd, maar ik heb en/of ken helaas niemand met een ultrasoon bad dat groot genoeg is voor motor carburateurs.

Toen ik de carburateurs heb geplaatst waren ze in ieder geval netjes gereinigd ;) Daarop aangesloten een verse benzineslang incl. filter (dat had-ie origineel niet), en op een infuusje. Het normale brandstofsysteem ga ik niet gebruiken voor ik weet dat het goed werkt én er verse benzine in zit. Ik wil na het werk aan de carburateurs immers niet opnieuw rotzooi erin pompen :P

In de toekomst wil ik meer gaan werken met video beelden, ipv tekst en foto's. Dan kun je immers een stuk beter dingen vast leggen. Ook werkt dat beter dan telkens je telefoon erbij moeten pakken om foto'tjes te schieten e.d.

[Reactie gewijzigd op zondag 16 februari 2020 23:42]


Reageren is niet meer mogelijk